неділя, 27 листопада 2016 р.

Обґрунтовані заперечення проти проекту ДПТ житлового масиву Святошин-2


Департаменту містобудування та архітектури
01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 32

Пропозиції до проекту «Детальний план території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізнична колія у Святошинському районі м. Києва»
З офіційного веб-сайт Департаменту містобудування та архітектури нам стало відомо про початок процедури громадських слухань проекту «Детальний план території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізнична колія у Святошинському районі м. Києва» відповідно до Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 р. № 555.
Відповідно до наданих інвестиційних пропозицій в проекті передбачається розміщення кварталів нової житлової забудови в обсязі 1025,56 кв.м загальної площі квартир, де проживатиме 36036 осіб.
Загальна кількість населення в межах ДПТ складає 69 214,00 осіб.
Загальна щільність населення в межах ДПТ – 640 осіб/га.
Існуюча житлова забудова в межах ДПТ представлена:
- садибною забудовою на території – 11,32 га, житловий фонд – 26 430,00 кв.м, населення – 195 осіб;
- багатоквартирною забудовою 843 124,00 кв.м загальної площі квартир, де проживає 33 047,00 осіб.
- щільність населення – 552 особи/га.
Тобто, у разі забудови житлового масиву Святошин-2 на підставі запропонованого детального плану території кількість населення збільшиться удвічі, а щільність населення становитиме 640 осіб/га.
Водночас, відповідно до п. 3.7 ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень» (надалі – ДБН 360-92**) розрахункову щільність населення на території житлового району рекомендується приймати від 110-170 люд./га (малі міста) до 190-220 люд./га (найзначніші міста) відповідно для зон міста різної містобудівної цінності (периферійної і центральної).
Щільність населення житлового кварталу з повним комплексом установ і підприємств місцевого значення слід приймати відповідно до щільності більших структурних елементів у межах 180-450 люд./га.
Згідно з п. 2.7 ДБН 360-92** при визначенні місткості основних структурних одиниць міста - планувальних районів у великих і значних містах - треба орієнтуватися на такі показники: кількість населення повинна становити від 100 до 300 тис. чол.
Таким чином, збільшення кількості та відповідно щільності населення у межах житлового масиву Святошин-2 НЕ є обґрунтованим. Оскільки у даному районі вже досягнуто гранично допустима кількість та щільність населення.

Станом на сьогодні дошкільні установи і школи житлового масиву Святошин-2 переповнені (дані згідно з листом 107-8816/42 Святошинської РДА):
1) дошкільний навчальний заклад № 601 (вул. Верховинна, 17), проектна потужність 220 дітей, відвідує 319;
2) дошкільний навчальний заклад № 60 (вул. Львівська, 32), проектна потужність 115 дітей, відвідує 157;
3) дошкільний заклад № 214 (вул. Котельникова, 44), проектна потужність 80 дітей, відвідує 89;
4) дошкільний навчальний заклад № 736 (вул. Верховинна, 14), проектна потужність 245 дітей, відвідує 312;
5) спеціалізована школа № 40 (вул. Львівська, 6/3), проектна потужність 860 учнів, навчається 890;
6) Київська гімназія східних мов № 1 (вул. Львівська, 25), проектна потужність 1100 учнів, навчається 1174.
У Святошинському районі міста Києва близько 4000 дітей не можуть відвідувати дошкільні навчальні заклади у зв’язку з відсутністю вільних місць у дитячих садках.
Тобто, будь-яке нове будівництво житлових будинків спричиняє демографічну кризу, оскільки молоді сім’ї не мають належних умов для народження і виховання дітей.
Уже зараз підприємства торгівлі місцевого значення, установи охорони здоров'я (поліклінік, амбулаторій, диспансерів без стаціонарів) не здатні належним чином обслуговувати населення району: щодня в супермаркетах – черги, в поліклініках – черги.

Згідно з п. 3.11* ДБН 360-92** у житлових кварталах треба передбачати в'їзди на їх територію, а також при потребі – наскрізні проїзди в будинках на відстані не більше 300 м один від одного, а при периметральній забудові – не більше 180 м. Примикання проїздів до проїжджих частин магістральних вулиць регульованого руху допускається на відстанях не менше 50 м від перехрестя.
Для під'їзду до груп житлових будинків, великих установ і підприємств обслуговування, торгових центрів треба передбачати основні проїзди, а до будинків, що стоять окремо, - другорядні проїзди, розміри яких приймаються відповідно до таблиці 7.1 цих норм.
На другорядних (односмугових) проїздах треба передбачати роз'їзні майданчики завширшки 6 і завдовжки 15 м на відстані не більше 75 м один від одного. Тупикові проїзди повинні бути завдовжки не більше 150 м і закінчуватися поворотними майданчиками, які забезпечують можливість розвороту сміттєвозів, прибиральних і пожежних машин.
Проте вулиці житлового масиву Святошин-2 дуже вузькі та не пристосовані для постійного руху автомобілів. Натомість якщо на підставі детального плану території буде здійснюватися будівництво, щодня кілька тисяч машин намагатимуться виїхати на магістраль – проспект Перемоги – вузенькими вулицями житлового масиву під вікнами мешканців, позбавляючи їх нормального сну та відпочинку, а також загострить проблему щоденних заторів на вул. Львівська, Петрицького, Верховинна та інших.

Відповідно до п. 3.15 ДБН 360-92** площу озелененої території житлового кварталу слід приймати не менше 6 кв.м на 1 люд. (без урахування шкіл і дитячих дошкільних установ). У таблиці 3.2 ДБН 360-92** визначено розміри та відстані від них до житлових будинків.
Проте у разі будівництва нових житлових будинків ландшафтно-рекреаційна територія буде значно зменшена, що порушує право мешканців житлового масиву Святошин-2 на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Також нові житлові будинки будуть під’єднані до існуючих інженерних мереж, що створює ризики погіршення надзвичайно дорогого водо-, тепло- і електропостачання існуючих будинків мікрорайону.

Окрім вищевказаного, інформуємо Вас, що за останні роки ще більше загострило існуючі соціальні, екологічні та економічні проблеми житлового масиву незаконне будівництво об’єктів житлової забудови за наступними адресами:
1)        вул. Львівська, 3 – на території Міського центрального протитуберкульозного диспансеру, міжрайонне відділення № 2;
2)        вул. Львівська, 15 – на території військового санаторію: сотні дерев цінних порід знищено, до того ж на даній земельній ділянці знаходиться об'єкт культурної спадщини – Дачний будинок В. Мировича;
3)        вул. Львівська, 18 Б – у буферній зоні, що захищає мікрорайон від забрудненого автомобільними викидами просп. Перемоги;
4)        вул. Верховинна, 53/13 – на території санаторію поліграфкомбінату «Україна»;
5)        пров. Святошинський, 2 – будівництво багатоповерхового житлового будинку замість запланованого дитячого садка;
6)        просп. Перемоги, 109 – будівництво багатоповерхового житлового будинку на території районного управління поліції;
7)        вул. Крамського, 10 – ділянку передано забудовнику «Укрбуд» без погоджень із громадою.

З урахуванням зазначеного та керуючись п.п. 7-11 Порядку № 555
ЗАПЕРЕЧУЮ проти затвердження проекту «Детальний план території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізнична колія у Святошинському районі м. Києва», оскільки нове будівництво на підставі такого детального плану території порушить права мешканців житлового масиву Святошин-2.














Департаменту містобудування та архітектури
01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 32
Пропозиції до проекту «Детальний план території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізнична колія у Святошинському районі м. Києва»
З офіційного веб-сайт Департаменту містобудування та архітектури нам стало відомо про початок процедури громадських слухань проекту «Детальний план території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізнична колія у Святошинському районі м. Києва»(надалі - план реконструкції) відповідно до Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 р. № 555.
Згідно з ДБН 360-92 «Планування і забудова міських і сільських поселень» (надалі – ДБН 360-92) :
3.5 У межах сельбищної території формуються основні структурні елементи:
а) житловий квартал (житловий комплекс) - первісний структурний елемент житлового середовища, обмежений магістральними або житловими вулицями, проїздами, природними межами тощо, площею до 20 - 50 га з повним комплексом установ і підприємств обслуговування місцевого значення (збільшений квартал, мікрорайон) і до 20 га з неповним комплексом.
Акцентуємо увагу на повному комплексі установ і підприємств обслуговування місцевого значення.
3.6  Примітка 2*. У житлових кварталах необхідно передбачати відповідно до завдання на проектування спеціальні житлові будинки чи відводити перші поверхи будинків для розселення мало-мобільних груп населення таким чином, щоб забезпечити:
а) відстань від житлових будинків до підприємств торгівлі місцевого значення, установ охорони здоров'я (поліклінік, амбулаторій, диспансерів без стаціонарів), які обслуговують інвалідів і людей похилого віку, не більше 200 м, а в умовах існуючої забудови - не більше 300 м;
Зараз положення не виконується, у наданому плані реконструкції його рішення також відсутнє.
3.7 Розрахункову щільність населення
Примітка 5. Величина щільності населення житлового кварталу може бути прийнята більше як 450 люд./га (у значних і найзначніших містах) при відповідному обґрунтуванні.
У плані реконструкції не наведено обґрунтування збільшення щільності населення - з 552 осіб/га, до 640 осіб/га. Що протирічить цьому пункту ДБН 360-92.
3.8* Реконструкція житлової забудови, яка склалася, повинна передбачати: планомірне упорядкування територій; модернізацію старих капітальних будинків, ліквідацію аварійних і малопридатних для проживання будинків; знесення частини придатного для експлуатації фонду з метою вирішення невідкладних загальноміських потреб; винос або перепрофілювання шкідливих у санітарно-гігієнічному свибухово-, пожежонебезпечному відношенні об'єктів; використання вивільнюваних ділянок для розміщення нового житлового і культурно-побутового будівництва, озеленення, улаштування спортивних і дитячих майданчиків, куточків відпочинку тощо.
Здійснення реконструкції забудови повинне обґрунтовуватися спеціальними техніко- економічними розрахунками, містобудівними і санітарно-гігієнічними вимогами.
Згідно з розпорядженнями:
1.                      Розпорядження Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 02.02.2004 № 112
2.                      Розпорядження Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації від 22.09.2009 № 1067
Будинки вул. Відпочинку, 9;пр. Перемоги, 103-А визнано непридатними для проживання. Але план реконструкції не включає "ліквідацію аварійних і малопридатних для проживання будинків", що протирічить цьому пункту.
3.13 Відстань між житловими будинками, житловими і громадськими, а також між виробничими будинками треба приймати на основі розрахунків інсоляції і освітленості відповідно до норм (розділ 10), протипожежних вимог (додаток 3.1)
Збудований будинок Верховинна, 41 - навпроти нього за планом реконструкції багатоповеровий будинок. У плані реконструкції не наведено розрахунки інсоляції.
Примітка 1. При розміщенні 9 - 16-поверхових житлових будинків суміжно з кварталами садибної забудови, що зберігається, відстань між садибним будинком і довгими сторонами багатоповерхового будинку приймається не меншою за висоту будинку, що зводиться.
На території обмеженій вулицями Ф. Кричевського, Верховинною, Котельникова згідно  плану реконструкції планується багатоповерхова забудова. Навпроти - садибна забудова. Чи не суперечить відстань від багатоповерховоі забудови до садиб, примітці, що вказана вище?
3.16 При проектуванні житлової забудови слід передбачати розміщення майданчиків, розмір яких і відстані від них до житлових і громадських будинків треба приймати не менші ніж у таблиці 3.2.
План реконструкції суперечить даному пункту - не містить положення про кількість\площу майданчиків для:
1.                      Розрахунок майданчиків для стоянки автомашин: 0.8м кв на 1 особу - 69000x0.8 є 55200 кв м.
2.                      Для вигулювання собак: 0.8м кв на 1 особу - 69000x0.3 є   20700 кв м. 
Також не наведено розрахунки по іншим майданчикам
5.4 Площу озеленених територій загального користування (парків, садів, скверів, бульварів), розміщуваних на території забудови міських і сільських поселень, треба приймати відповідно до таблиці 5.1
Площа озеленених територій для житлових районів згідно табл 5.1
становить 6 м2/чол., для проектноі кількості мешканців
69000 х 6 = 414000 кв м. У плані реконструкції подібна іформація відсутня.
5.9 При розміщенні парків і садів слід максимально зберігати ділянки з існуючими насадженнями і водоймами.
Площу території парків, садів і скверів слід приймати, виходячи із конкретних містобудівних і природних умов.
У загальному балансі території парків і садів площу озеленених територій слід приймати за додатком 5.2.
У плані реконструкції не наведено розрахунки.
5.19 Розміри стоянок автомашин, які розміщуються біля меж зон короткочасного відпочинку, треба визначати за завданням на проектування, а при відсутності даних - за таблицею 5.5.
Стоянки відсутні на плані реконструкції. Iснуючі парки не забезпечені стоянками.
6.1 Для розрахунку установ і підприємств обслуговування слід враховувати нормативи забезпеченості, які відображають соціально гарантований рівень відповідно до таблиці
6.1*. Там же наведені розміри земельних ділянок, а також принципи розміщення окремих видів установ і підприємств обслуговування.
Норми розрахунку кількості спеціальних пожежних автомашин наведені у додатку 3.1, таблиця 3.
1.                      Відкриті площинні спортивні споруди у центрі житлового району.   0,10га на 1000 осіб, перераховуючи на проектну кількість мешканців - 6.9га
2.                      Спортивні зали загального користування у центрі житлового району 50 м2 площі підлоги на 1000 осіб, перераховуючи на проектну кількість мешканців - 3450 кв м
3.                      Басейни криті та відкриті загального користування у центрі житлового району: 30 м2 площі дзеркала води на 1000 осіб, перераховуючи на проектну кількість мешканців  - 2070 м кв

Це суперечить цьому пункту.
1. В історичних ареалах та умовах реконструкції забудови що історично склалася нормативні величини фізкультурно-спортивних споруд дозволяється зменшувати, але не більше ніж на 50 %;
Допускається зменшення, але не більше ніж на 50 %;
7.32* Ширина вулиць і доріг визначається розрахунком залежно від інтенсивності руху транспорту і пішоходів, складу елементів, які розміщуються в межах поперечного профілю (проїзні частини, технічні смуги для прокладання підземних комунікацій, тротуари, зелені насадження тощо), з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог і вимог цивільної оборони. Як правило, ширина вулиць і доріг у червоних лініях приймається, м:
а) магістральних вулиць 50 - 80 б) вулиць і доріг місцевого значення 15 - 25.
Відстань від краю основної проїжджої частини магістральних доріг до лінії регулювання житлової забудови слід приймати не менше 50 м, а при застосуванні шумозахисних пристроїв - не менше 25 м.
Чи врахована у плані реконструкції відстань до будинків від новоі магістральноі дороги - не менше 25 м за умов шумоізоляціі, та 50м за відсутності шумоізоляціі.
7.41 Дальність пішохідних підходів до найближчої зупинки громадського пасажирського транспорту треба приймати не більше 500 м.
Не передбачено планом реконструкції і не виконується зараз:
вул. Відпочинку, 12,10 - до найближчоі зупинки напряму не менше 600м.
7.41а* Пішохідні переходи через магістральні дороги і вулиці загальноміського значення регульованого руху, які влаштовуються в одному рівні з проїжджою частиною, необхідно розміщувати не менше 300 м один від одного, а через магістральні вулиці районного значення - не менше 250 м. Найменшу ширину переходів для цих категорій доріг і вулиць приймати відповідно 6 і 4 м.
Не передбачено плані реконструкції і не виконується зараз: підземні переходы на пр. Перемоги між ст. м. Святошин та ст. м. Житомирська.
7.43 Зберігання легкових автомобілів у містах (населених пунктах) слід передбачати відповідно до функціонального зонування їх територій. У житлових районах повинне бути забезпечене постійне зберігання усіх автомобілів (100 %), які належать жителям цих районів, тимчасове зберігання автомобілів відвідувачів.
Кількість місць постійного зберігання легкових автомобілів у житлових районах визначається, виходячи із кількості населення даного району на розрахунковий термін і розрахункового рівня автомобілізації, а тимчасового зберігання, - виходячи з умов забезпечення цими місцями як мінімум 10 % розрахункового парку автомобілів, які належать жителям даного району.
Не передбачено плані реконструкції і не виконується зараз.
7.47* При розрахункових рівнях автомобілізації, які перевищують умовно усереднені (150 - 180 легкових автомобілів на 1000 жителів), а також в умовах реконструкції допускається постійне зберігання частини парку легкових автомобілів, які належать громадянам даного житлового району, за його межами - на "незручних" для інших видів будівництва територіях, у зонах і санітарних розривів промислових підприємств, у смугах відведення залізничних і швидкісних автомобільних доріг.
При цьому повинна бути забезпечена пішохідно-транспортна доступність місць постійного зберігання легкових автомобілів у межах 15 хв.
а) від перехресть магістральних вулиць районного значення (від межі проїжджої частини)
б) від перехресть вулиць і проїздів місцевого значення (від межі проїжджої частини)
100
35
в) від зони пункту зупинки масового пасажирського транспорту 30
Не враховано у плані реконструкції.
7.50 Відстані від наземних і комбінованих (наземно-підземних) гаражів і автостоянок легкових автомобілів до житлових і громадських будинків слід приймати не менше тих, що наведені у таблиці 7.5.
Не враховано у плані реконструкції
7.51 Основним типом споруд для тимчасового зберігання легкових автомобілів працівників і відвідувачів загальноміського центру, громадських
комплексів та окремих будинків і споруд, розміщуваних у різних функціональних зонах міст, включаючи й перехоплюючі стоянки, що розміщуються з
метою розвантаження центральної частини в периферійній та серединній зонах міст у вузлах пересадки на швидкісні види внутрішньоміського
пасажирського транспорту (метро, трамвай, залізниця), повинні бути окремо розташовані наземні, підземні, наземно-підземні, вбудовано/прибудовані в
перші, цокольні й підземні поверхи в/до громадських будинків (за винятком будинків закладів охорони здоров'я, фізичної культури, дитячих дошкільних
установ, дитячих будинків, установ культури, мистецтва та громадського харчування), в тому числі й мало- та середньоярусні механізовані
(автоматизовані) гаражі, а також тимчасові відкриті автостоянки. У межах територій, що мають особливу історико-культурну цінність та в районах
історичної забудови міст необхідно передбачати розміщення лише підземних гаражів.
Розрахункову кількість машино-місць на автостоянках і в гаражах біля громадських комплексів, закладів, окремих будинків і споруд масового
відвідування необхідно приймати за даними таблиці 7.6Таблиця 7.6
Окремі будинки і споруди масового відвідування - Кількість машино- місць
Не враховано  у плані реконструкції згідно з таблицею.
8.4 Норми господарсько-питного водоспоживання необхідно приймати залежно від планувального ступеня інженерного обладнання забудови, природно-кліматичних умов і величини міст за таблицею 8.1.
Згідно з таблицею: середньодобова норма господарсько-питного водоспоживання у літрах на жителя - 240л.
Розрахунок щодо модернізації мереж водопостачанняу плані реконструкції не наведено.
8.15 При виборі потужностей джерел енергопостачання розрахункова потреба у теплі, газі та електроенергії визначається:
- для промислових і сільськогосподарських підприємств - за їхніми замовленнями, аналогічними проектами нових підприємств і тих, що реконструюються, а також за укрупненими показниками енергоозброєності або енергомісткості на підприємствах даної галузі промисловості з урахуванням місцевих умов;
для комунально-побутових потреб - відповідно до чинних нормативів.
Згідно з таблицею: Будинки, обладнані стаціонарними електроплитами /без кондиціонерів- 2100 кВт год./люд. на рік.
Розрахунок у плані реконструкції не наведений, чи потребує переобладнання енергомережі.
З урахуванням зазначеного та керуючись п.п. 7-11 Порядку № 555
У звязку з тим, що детальний план території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізнична колія у Святошинському районі м. Києва», оскільки нове будівництво на підставі такого детального плану території порушить права мешканців житлового масиву Святошин-2 суперечить положенням ДБН 360-92** «Планування і забудова міських і сільських поселень»  
ЗАПЕРЕЧУЮ проти затвердження даного проекту.